Lovaskatonákat képez a honvédség

2017.11.09 23:47

Tizennyolc leendő lovas-katona vett részt a három napos intenzív alapkiképzésen a Kecelhegyi Lovassport KH Egyesület bázisán.

A honvédség célja a lovas katonaság hagyományának felélesztése, megyénként egy-egy tartalékos lovas szakasz kiállítása. Ehhez megfelelő eszközöket és felszereléseket biztosítana a hadsereg, s a lovakat is ők adnák a katonák alá. Elsőként Kaposváron alakulhat meg a mintaszakasz, amelynek kapcsán több munkahely is létesülne.
A Meistro Lovastanyán 2000-től betyárok pattintották ostoraikat, tizenöt éven keresztül, miközben az idősebb korosztály inkább a nyugalmasabb huszárságot választotta hagyományőrzés céljából. Két generáció nőtt fel azóta a lovasok között. Az egykori játékból most komolyabb irányba állították lovaikat: tizennyolcan bevonultak a hadseregbe és már az esküt is letették. Ezen a héten pedig háromnapos, intenzív alapkiképzésen vettek részt a leendő lovaskatonák.
 
– A toborzótiszt sem hitte, hogy a lónak, mint húzószónak ekkora inspiráló ereje lesz; három nap alatt tizennyolcan jelentkeztek a Kaposvári Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szakasz egységébe. Valamennyien múlt hónapban tettük le Hajmáskéren az esküt lóháton, Simicskó István honvédelmi miniszter és a honvédség több vezetője előtt. Tervezzük, hogy az év végéig huszonöt főre növeljük a létszámot – jelentette Meiszterics László, a Kecelhegyi Lovassport KH Egyesület elnöke, aki katonaviseltként vonult be a seregbe. – Ez az egyesületünk tagjainak egy új kihívás, motiváció, és az új feladat segít a csapat összetartásában. Meglepő, hogy még a legfiatalabbak is ilyen fegyelemmel és büszkén viselik az egyenruhát – tette hozzá az egyesület elnöke.
 
– Elsősorban a magyar öntudatom miatt vállaltam a feladatot, valamint a plusz lovaglási lehetőség vonzott – mondta Decsi Katalin, aki szintén részt vett az alapkiképzésen. – Csak pozitívuma lesz annak, hogy itt vagyunk, ha más miatt nem is, az önvédelmi kiképzés miatt biztosan.
 
– A mai, modern hadviselésben is helye van a lovaknak, mert olyan terepen is jól, illetve gyorsan lehet mozogni velük, ahová járművekkel nem lehet eljutni. A hadkiegészítő parancsnokságon kell jelentkeznie, aki katona szeretne lenni, ám azt megszűrik, kiből lehet lovas – mondta a kiképzést vezető Nevelős László alezredes. – A 120 órás kiképzés folyamatos és az eskütétellel sem kell megvárni a nagy ünnepségeket, bármikor letehető – mondta az alezredes.
 
A lovas katonák többféle feladatot is ellátnak majd. Katasztrófa esetén szervezett erőt képviselnek, kapcsolatot tartanak a polgári lakosság és a hivatásos állomány között, és területvédelem is lesz az ellátandó feladatok között. A huszonöt éves Pálinkás Péter mindennapjaihoz eddig is hozzá tartoztak a lovak, ő ugyanis lovas kaszkadőrként is dolgozott már. – A lovas katonaság hagyományának felélesztése azért is jó, mert ez hazánkban növeli majd a lóállományt, sokaknak munkát adva – mondta Pálinkás Péter, aki bízik abban, hogy a külföldi híres lovas katonaságokhoz hasonlóan világversenyeken is remekül szerepelnek majd a magyar lovas katonák.
 
Az országosan 500 lóra tervezett honvédségi méneshez ugyanis lovászok, állatorvosok, és lovas edzők is kellenek majd. Ez mind új munkahelyet jelent. Kaposváron, a „minta” szakasznál várhatóan öt-hat főt fognak a katonalovak mellett foglalkoztatni a tervek szerint. A lakosság állami ünnepségeken is találkozhat majd a lovas katonákkal. Legelőször Kaposváron, ám talán az volna jó, ha másra nem is kellene bevetni őket, mert az azt jelentené, hogy nincs baj.
 
A magyar hadseregben mindig is voltak lovasok. 1955-ben szüntették meg őket, Azóta csak a rendőrök lovagoltak hivatalból. Az újonnan alakuló lovas szakaszok hazánk legjobb tenyészeteiből kapják majd négylábú segítőiket. A lovak ugyanis fegyverként is bevethetőek adott esetben, de lovasaikat is felfegyverzik gépkarabélyokkal, amelyek használatát a kiképzés során tanulják majd meg. Jelenleg a lóállomány feltérképezése és a lovasok toborzása zajlik. A lovakkal járó kiadásokat természetesen a honvédség állja majd, és a tartalékosként bevethető lovas katonák ellátmányozásáért is ők felelnek majd.
  • Turbéki Bernadett
  • Fotó: Lang Róbert
  • Forrás: sonline.hu

Képgaléria: Lovaskatonákat képez a honvédség

Halász Judit színésznő középiskolás korában került kapcsolatba a lovakkal és a lovaglással, amikor egyik osztálytársnője javaslatára hatan - mind leányok- felkeresték a budapesti lovardákat. Nem volt könnyű, de végül a Budapesi Honvédnál sikerült >>>

Képzési gyakorlat: Némethy Bertalan nyomán

Jó lovat csak úgy lehet nevelni, ha állandóan, de különösen fejlődésének első ideje alatt meg­felelően takarmányozzuk. A csikó fejlődése a táplálásától függ... Száz éve írták >>>

Úgy mutatja meg ez a videó az izlandi ló ötfajta jármódját, ahogyan még sohasem láthattuk. Az erős, szívós és intelligens Izlandi póni tényleg egyedülálló lófajta >>>

Lovas életünk vergődik. A megszállottak (magamat is közéjük sorolom) tartják életben. Az év 365 napján gondoskodnak lovaikról, melyeket családtagnak tekintenek. Pénzt, időt, energiát áldoznak a lóért, de nem mártírok. Szeretettel, belső késztetésből teszik, örömöt találnak benne. >>>

Elérhetőség

LAPU Lap- és Könyvkiadó Betéti Társaság 8000 Székesfehérvár
Palotai út 122.
Tel./fax: 06-22-345-522
Mobil: 06-30-9396.632
lovaskalendarium@chello.hu