Miniló

2017.10.29 23:32
A minilovak 96 centiméternél alacsonyabbak, szőrük színe és mintázata változatos. Könnyen taníthatók, természetük kedves, és saját súlyuk négyszeresét képesek elhúzni.A minilovak 96 centiméternél alacsonyabbak, szőrük színe és mintázata változatos. Könnyen taníthatók, természetük kedves, és saját súlyuk négyszeresét képesek elhúzni.

A minilovak 96 centiméternél alacsonyabbak, szőrük színe és mintázata változatos. Könnyen taníthatók, természetük kedves, és saját súlyuk négyszeresét képesek elhúzni.

Ezek a lovak a shetland póniktól származnak, és méret alapján szelektált beltenyésztés eredményeként jöttek létre. A kis lófajták kialakulása korábban leginkább a kedvezőtlen klimatikus feltételeknek és a korlátozott élelemforrásoknak volt köszönhető. Később, ahogy az emberek egyre többet tudtak meg a genetikáról, lehetővé vált, hogy a tenyésztés kifejezetten a méret alapján történjen.
 
A minilovak tenyésztésének a pompás testalkat és a kiváló természet volt a célja. Eredménye pedig egy arányos kis ló, amely különböző szerepekre alkalmas: lehet házikedvenc, kiállítások és versenyek résztvevője, terápiás társ vagy épp vakvezető.
 
A minilovak a nagylovakhoz hasonló gondozást igényelnek, de méretük miatt sokkal kisebb helyre van szükségük, így többek számára elérhetőek – akár azok számára is, akiknek még nincsenek tapasztalataik lovakkal. Fontos azonban, hogy a miniló tulajdonosok alaposan kiképezzék magukat az alapvető lóápolási ismeretekből, illetve a fajta egyedi szükségleteit is megismerjék. Bár néhány minilovat elsősorban házi kedvencként tartanak, mégis úgy kell velük bánni, mint egy 'igazi' lóval, vagyis szükséges a megfelelő takarmányozás, istállózás, a mozgási lehetőség biztosítása, a rendszeres pataápolás, fogápolás, pucolás, az oltások és a féregtelenítés.

Halász Judit színésznő középiskolás korában került kapcsolatba a lovakkal és a lovaglással, amikor egyik osztálytársnője javaslatára hatan - mind leányok- felkeresték a budapesti lovardákat. Nem volt könnyű, de végül a Budapesi Honvédnál sikerült >>>

Képzési gyakorlat: Némethy Bertalan nyomán

Elérhetőség

LAPU Lap- és Könyvkiadó Betéti Társaság 8000 Székesfehérvár
Palotai út 122.
Tel./fax: 06-22-345-522
Mobil: 06-30-9396.632
lovaskalendarium@chello.hu