Nehéz lefutni őket

2015.02.11 21:41
Kínos meglepetést okoznak a tolvajoknak, és megelőzik a lopásokat a Készenléti Rendőrség lovas járőrei Nógrád megyében. Jelenlétük komoly visszatartó erő.





 

Balassagyarmat, Pásztó, Rétság és Salgótarján környékének erdős részein kihelyezett szolgálatot látnak el a Készenléti Rendőrség lovasai. Január 19-én kerítéstolvajokat fogtak. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai január 18-án vették észre, hogy a salgótarjáni Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpont parkját övező kerítésből a dróthálót tartó akácoszlopok közül hármat elloptak. Másnap a drótkerítés is eltűnt. Gáspár György törzszászlós és Soltész Barnabás törzsőrmester, lovas zsaruk rögtön a tolvajok nyomába indultak. Már messziről látták, hogy a kerítéssel párhuzamosan futó utcában két fiatalember éppen egy kiskocsira pakolta fel a drótkerítést. Elfogták a mátraterenyei O. András Tibort (19) és társát, egy 17 éves salgótarjáni fiút. Dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás a Salgótarjáni Rendőrkapitányságon, szabadlábon védekeznek.

Egy nappal később fűrészelés hangjára figyeltek föl a lovas járőrök a baglyaskő-vári erdőben. Nesztelenül becserkészték a fatolvajokat. A váratlanul előbukkanó rendőrök láttán elkerekedett a helyi B. Márió (20) és társa, egy 17 éves fiú szeme. Két akácfát vágtak ki engedély nélkül, rögtön belátták, a gyors paripák elől nem tudnak elmenekülni. A lovak fújtatását a hátukon érezve baktattak ki az erdőből, az út végén Petik Lajos, Vincze Gábor és Angyal László főtörzszászlósok, körzeti megbízottak várták őket tárt karokkal és bilincsekkel. Lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás, szabadlábon védekeznek.

 

Madarász Róbert hadnagy, alosztályvezető elmondta: a lovas alosztály munkatársai egyhetes váltásban látnak el kihelyezett szolgálatot a nógrádi városok erdővel borított külterületein. A visszajelzések szerint komoly visszatartó erőt jelentenek.

 


Készülődés a szolgálatra

– Érezhetően csökkent a falopások száma – erősíti meg Bakos Norbert alezredes, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályának vezetője. – Több csatornán, szájhagyomány útján és az interneten is elterjedt a híre, hogy lovas rendőrök és velük körzeti megbízottak, polgárőrök, természetvédelmi őrök vigyázzák az erdők nyugalmát Salgótarján térségében. Ez hatott.

  • FERENTZI TÜNDE
  • FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ, NMRFK
  • FORRÁS: ZSARU MAGAZIN

 

Vissza