Szavak nélkül is ért a lovak nyelvén a Suttogó

2017.05.10 17:49

Több százan várták a Pannon Lovasakadémia fedeles lovardájának lelátóin a legendás Monty Robertset. A Suttogó lovak százaival foglalkozott már világszerte egyedülálló módszeréve >>>

Vissza
Több százan foglaltak helyet a Pannon Lovasakadémia fedeles lovardájának lelátóin. Mindenki a legendás Monty Robertsre volt kíváncsi. Igen, ő maga a Suttogó. Lovak százaival foglalkozott már világszerte egyedülálló módszerével, legyen szó teljesen nyers patásról vagy éppen problémás jószágról. Mint az a félórás bemutatón kiderült: Monty valójában szavak nélkül is megérteti magát a hátasokkal.

Mindenki izgatottan várta a Suttogó bemutatóját. Ő pedig teljes természetességgel, emblematikus fehér kalap, kék ing, piros kendő kombinációjú szettjében készült a műsorra: ellenőrizte a nyergeket, egyeztette, melyik lovat, mikor hozzák be, mert, hogy Monty Roberts számára teljesen ismeretlen patásokkal is kapcsolatot teremtett. Ez  gyakorlatilag azt jelenti, hogy a ló már magától akarja követni az instruktor parancsait és minden lépését.

72 csontját törte el az apja

A rendezvény főszervezője Császár Csilla, maga is Monty Roberts módszerével idomítja a lovakat. Ő 10 éve találkozott az igazi Suttogóval, elolvasta könyvét és biztos volt benne, hogy neki ezt az utat kell járnia.
– Gyerekkorom óta foglalkoztam lovakkal, tanultam is kiképzést, de ez teljesen más – mondta. – A hagyományos kiképzésről tanultakat kiegészítettem az erőszakmentes idomítás tudományával, s ez megváltoztatta a lovakhoz való viszonyomat.
Lovak százaival foglalkozott már Monty Roberts


















 
  • Lovak százaival foglalkozott már Monty Roberts

A ma 82 éves Monty Robertsnél ez jóval hosszadalmasabb folyamat volt. – 1942-ben ez volt az első kapcsolatteremtésem, – emlékezett vissza a világhírű ló instruktor. – Én mindössze hét éves voltam, a ló jött oda hozzám. Akkoriban háború volt, emlékszem rá, elvették az otthonunkat és japán rabokat helyeztek el az istállónkban.
Nem sokkal később a Roberts család új helyre költözött. – Az apám a lovamat a mészároshoz küldte, apám egy nagyon agresszív ember volt – tette hozzá. – 72 csontomat törte el 12 éves korom előtt, és ez tanított meg arra, hogy kell lennie egy másik útnak.

Erőszak nélkül is lehet kapcsolatot teremteni

Monty Roberts aztán az állatok felé fordult és a lovak tanították meg arra, hogy erőszak nélkül is lehet kapcsolatot teremteni. Ő ezt úgy teszi, hogy egyszerűen figyeli a patások testbeszédét. – Ez egy univerzális nyelv, ami valójában nem is nyelv, hiszen ahhoz a szánkat is használjuk – hangsúlyozta.
Monty Roberts azonban, beceneve ellenére nem suttog a lovak fülébe. – Ez egy más kommunikációs rendszer – emelte ki. – A világon mindenütt ugyanaz a lovak kommunikációs eszköztára, mert ők 50 millió évesek. Ennyi idejük volt kialakítani a saját nyelvüket. Mi csak 200 ezer éve vagyunk itt, mégis gyakran azt képzeljük, hogy okosabbak vagyunk náluk, pedig ők briliánsak.
A kaliforniai élő legenda tulajdonképpen testbeszéddel éri el a lovaknál azt, hogy ők maguk akarják követni az instruktort. A Kaposvári Egyetemen tartott bemutatón egy olyan lovat is kezelésbe vett, amelyiken még sohasem volt lovas vagy nyereg és egy olyat is, amelyik nem engedte, hogy felszálljanak rá. A szinte örökifjú Monty Roberts úgy összegezte kaposvári látogatása célját: ha harminc perc alatt nem is tud minden problémát megoldani, de segít a lótulajdonosoknak megérteni, agresszió nélkül is lehet lovat kiképezni.

  • Koszorus Rita
  • Forrás: Somogyi Hírlap (somline)