Lovas balesetek

2013.12.12 22:20

Hosszú, aprólékos munka eredményeként állt össze e könyv anyaga. A szerző ezzel a munkájával lovas kultúránknak egy meglehetősen elhanyagolt területét, a lovas balesetvédelmi oktatást kívánta a lóval foglalkozók figyelmébe ajánlani.

A lovak közelében vagy azokkal együttműködésben végzett tevékenységek balesetveszélyesek. A két faj kapcsolatában a magasabb intelligenciával rendelkező embernek kell megtanulnia a ló fejével gondolkodni ahhoz, hogy a balesetek jelentős része megelőzhető legyen. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen két merőben más természetű lény kapcsolatáról van szó. Az ember ragadozó, a ló pedig zsákmányállat.

  • Idézet a bevezetőből:

„Minden lóval foglalkozó személynek tudnia kell, hogy a lóval kapcsolatos balesetek jelentős része a lónak, mint állatfajnak a törzsfejlődésére vezethető vissza. Ez kb. 55-60 millió év, mely alatt mindvégig zsákmányállat volt, és mint ilyen, az ennek megfelelő viselkedésformát követte a túlélés érdekében. Az ember a ló háziasítását kb. 5500-6000 éve kezdte. Ha a két időszakot mértani távolsággal szeretnénk szemléltetni, és a ló történelmét egy stadion 100 m-es síkfutó pályájára vetítenénk, akkor a háziasítás a pálya végén az utolsó 1 cm lenne. Ez alatt az 1/10 000-ed rész alatt a ló meghatározta az emberiség történelmét, különös tekintettel ezen belül is a sztyeppei íjfeszítő népekre, melyek közé őseink is tartoztak. Milyen extra elvárásaink lehetnek ezek után még a lóval szemben? Magunkkal szemben legyenek elsősorban elvárásaink a hozzáértés tekintetében, melyből kiemelkedő tényező a ló iránti szeretet és türelem.”
Ötszáz olyan eset leírása szerepel a könyvben, melyek valakivel, valahol, valamikor megtörténtek, vagy a közeli, esetleg a távoli jövőben megtörténhetnek. Minden esetnél megtudható, hol hibázott az ember. A tartalom szemléltetését több mint másfélszáz ábra segíti.

ISBN 978 963 86209 9 6. Méret: A/5. Terjedelem: 152 old + borító. Kivitel: puha fedél, ragasztó kötés, fóliázva.

Ára 2890 forint.

A szerző, Vér Imre további munkái:

A sokoldalú szakíró

Monostori Károly egyetemi tanár, korának egyik legnagyobb tekintélyű szakírója volt. A LÓ ÉS TENYÉSZTÉSE című híres szakkönyv társszerzője.

 

DrMikecz Béla esetei

Lovas történetek a LÓISMERET-VEZÉRFONAL című könyv szerzőjéről.

Itt megrendelhető valamennyi jelenleg kapható lovas kiadványunk >>>

A lókupeckedés igazi tudomány, bár művelői és az adás-vételt képező állatok egyre fogynak >>>

Meghálálta gazdáinak a gondoskodást egy 30 éves, a vágóhídtól megkímélt ló, s megmentette a gyerekeket egy vaddisznótól >>>

A honvédségi főtörzsállatorvos lánya, Mikecz Ilona meséli el nagy lóismerő, tanár és szakkönyvíró édesapja lovas történeteit >>>

- Valójában sohasem voltunk lovas nemzet - mondta a puszta-ötös legendás megteremtője.

 

Elérhetőség

LAPU Lap- és Könyvkiadó Betéti Társaság 8000 Székesfehérvár
Palotai út 122.
Tel./fax: 06-22-345-522
Mobil: 06-30-9396.632
lovaskalendarium@chello.hu